X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Auto en vervoer" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Fiat 500 populair 'rugzakje'

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Specialist Specialist Auteur op infoyo sinds
24 Oktober 2008


Bekijk het profiel van Specialist
Datum: 16-02-2009
Auteur: Specialist
Er deed ooit de mop de ronde dat je bij de aankoop van een Fiat 500 beslist veiligheidsgordels moest bedingen. Na een ongeluk zou het gekreukelde wagentje dan tenminste nog heel goed dienst kunnen doen als rugzak. De Fiat 500 ooit door velen beschouwd als een lelijk onderdeurtje, is nu een populaire klassieker. Niet als comfortabele kilometervreter, maar handig voor in de stad en leuk voor een zomers tochtje langs de kleine weggetjes.

500 Nuova

In 1957 rolde de eerste 500 Nuova van de lopende band in Turijn. De Nuova was de opvolger van de Fiat 500 Topolino. Net als de Topolino is het vijfhonderdje een ontwerp van Dante Giacosa.

Fiat 600

Er volgden achttien productiejaren van de 500. Het eerste model was de Nuova 500, ook wel ‘N' genoemd. Deze 500 werd ‘Spartaans' gehouden om niet te veel te concurreren met de Fiat 600 en had geen verwarming, geen achterbank en geen draaibare zijramen in de portieren. Verder had deze 500 een open dak tot aan de achterklep.

Fiat 500 F

Fiat 500 F Vanaf 1960 rolt de 500 D van de productieband. Deze had nog wel de ‘zelfmoordportieren'; deuren die aan de voorzijde openslaan, maar was luxer uitgerust. Ook het motorvermogen werd wat opgekrikt. Verder ontbraken bij de ‘D' de ventilatiesleufjes op het voorscherm en verdwenen de ‘kattenogen', de grote knipperlichten op de voorspatborden. In 1965 kwam de 500 F op de markt. Deze had normaal openslaande deuren, een hogere voorruit, smallere dorpels en een andere benzinetank. Verder werd de motor weer aangepast.

Fiat 500 L

Naast de F werd van 1968 tot en met 1972 de Fiat 500 L geproduceerd. Dit model was een luxe uitvoering van de F en was dan ook voorzien van een aantal verfraaiingen, zoals sierbeugels bij de bumpers, chroom in de ruitrubbers, luxe bekleding, bekleed dashboard met breder snelheidsmeterhuis met daarin zelfs een benzinemeter. De 500 R had de sterkere motor gekregen van de Fiat 126 en kreeg z'n oude vertrouwde dashboard (zonder poespas) weer terug. Voorts kreeg de R dichte stalen velgen.
In 1975 rolde de laatste 500 van de mand; het was de 3,5 miljoenste. 

Zuinig met brandstof

De 500 springt zuinig om met de brandstof. De oer 500 rijdt gemakkelijk 24 kilometer op een liter benzine. De eerste Fiatjes kunnen niet veel harder dan negentig kilometer per uur. De latere modellen halen ongeveer honderd kilometer per uur. De 500 sport staat voor 105 kilometer in de boeken.

Roestgevoelig

Pluspunt van de 500 is zijn eenvoudige techniek. Een leuke wagen om er zelf aan te sleutelen. Er zijn nog genoeg onderdelen te krijgen. Minpunt is de roestgevoeligheid van het chassis en het ontbreken van enig comfort.
Een in goede staat verkerende Fiat 500, afhankelijk van het type, doet rond de twee- tot vijf duizend euro en soms duurder als het om een bijzondere open uitvoering gaat.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl