X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Auto en vervoer" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Bamboe, het hout van de toekomst?!

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van leedix leedix Auteur op infoyo sinds
10 Augustus 2009


Bekijk het profiel van leedix
Datum: 17-08-2009
Auteur: Leedix
Bamboe, het hout van de toekomst?Jazeker! In China wordt bamboe al eeuwenlang gebruikt in de plaats van hout(vooral dan omdat er daar meer bamboe is dan gewoon hout).Wat hebben wij hier, in de Westerse wereld er dan mee te maken? Wel, bamboe kan hét alternatief worden om mee te bouwen, meubels te maken, fietsen te maken, enzovoort.

Probleemstelling

Probleemstelling Anno 2009 wordt het steeds moeilijker en moeilijker om al onze afval te verwerken. Het is een heuse discussie wat we moeten doen met al dit vuil. En er zijn oplossingen, volgens sommigen toch: de kapitalist zegt “stop het allemaal in de grond of verbrandt het, dat is toch het goedkoopste”. De groene jongen zegt “Nee, we moeten al het afval recycleren!”. Met deze oplossingen dweil je eigenlijk met de kraan open. In het beste geval verklein je de afvalberg wel een beetje, maar het probleem blijft. Dit is echter niet het enige probleem. Terwijl onze afvalberg groter wordt, worden de grondstoffen steeds schaarser. Zeker nu China in recordtempo wolkenkrabbers en fabrieken aan het bouwen is, wordt het aanbod steeds kleiner, terwijl de vraag maar blijft stijgen Kijk maar naar de prijs van staal: Deze zijn op 5 jaar tijd verdubbeld! :

Alternatief?

Alternatief? Binnen afzienbare tijd zal uiteindelijk de wereldvoorraad uitgeput zijn en zal de industrie en onze maatschappij zoals we nu kennen ten onder gaan. Om dit te voorkomen moeten we dus nu op zoek gaan naar alternatieven. En laat deze er nu eens zijn. Met een beetje creativiteit kan iedereen met de huidige technologieën betere materialen produceren. Kijk maar naar het bedrijf “Calfee Design”: Dit Amerikaans bedrijf is er in geslaagd om de frame van een fiets niet uit staal, aluminium of titanium te maken, maar uit bamboe. Bamboe is zeer licht, buigzaam, maar blijft toch bijna even sterk als staal. Op de figuur hiernaast kan je zien dat bamboe kan concurreren met staal qua stijfheid en sterkte. Opmerking: Veel onderzoek is hier echter nog niet naar gedaan, omdat bamboe als bouwmateriaal nog niet echt gebruikt wordt in Europa.

Bamboe!

Bamboe! Wat is bamboe juist?” Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten die een tribus(of tak) vormen van de grassen. De stengels bestaan uit dichte parallelle vezelbundels; ze zijn van binnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen waar de bladeren aanhechten.”De stengels worden gebruikt omwille van hun stevigheid, terwijl ze toch(door de holle structuur) heel licht zijn(zeker in vergelijking met andere materialen). Niet alleen dit zorgt ervoor dat bamboe een uitstekend materiaal is: bamboe behoort ook tot de snelst groeiende houtsoort ter wereld. Sommige bamboeplanten groeien zelfs tot 60cm per dag. Dit maakt het ‘kweken’ van bamboe zeer gemakkelijk en goedkoop. Bij een goede teelmanier ontstaat er na een vijftal jaar een evenwicht tussen groei en kap. Er worden meerdere stammen uit één enkele stam gevormd, wat in combinatie met het snelle groeien zeer gunstig is voor het telen ervan. Zelfs bij teveel kappen of te weinig kappen zal de groeicapaciteit zeer traag afnemen. Het grote voordeel aan een bamboeplantage t.o.v een plantage met bvb. bomen, is dat het zo goed als onuitputtelijk is. Bij de kap zal de wortel immers blijven groeien en één wortel kan al gauw 15 km aan stam opleveren. Opmerkelijk is ook dat bamboe op zeer onvruchtbare plaatsen kan groeien en zo dus braaklandschappen nuttig gebruikt kunnen worden. Bijkomend voordeel is dat bamboe ook CO2 opneemt bij het kweken ervan: Bamboe fixeert maar liefst 17 ton/ha aan koolstof.

De bedrijven zijn aan de beurt

Op dit moment zijn er verschillende organisaties bezig met enkele prototypes. Er is nog niet echt een massaproductie bezig, al bestaat er toch al een bedrijf dat bezig is met het op de markt brengen van bamboefietsen in allerlei vormen en soorten. Het gaat om ‘Calfeedesign’ die tot nu toe verder is gegaan als enkel een prototype. Zo verkopen ze al verschillende modellen via internet en heeft het al verschillende verkooppunten over heel de wereld.
Het bedrijf kan zeker concurreren qua prijs met andere goede merken, wetende dat de bamboefiets nog steeds niet in massaproductie is en dus waarschijnlijk nog zal verlagen. Als de overheden er het nut en de voordelen t.o.v. conventionele materialen inzien, zullen ze deze fietsen promoten en subsidiëren, maar dat valt natuurlijk af te wachten. Je betaalt momenteel 2000- 3000 euro voor een professionele bamboe-koersfiets en met een garantie van 10 jaar, wat geen enkele concurrent hen nadoet.

Voorbeeld

Voorbeeld Laten we nu eens in onze gedachten volgend voorbeeld uitwerken: We vervangen alle kaders(we nemen aan dat deze uit staal gemaakt zijn) van bestaande fietsen in België door kaders uit bamboe. Wat is het resultaat?
Eerst kijken we naar het aantal fietsen in België, als we de tabel hiernaast bekijken, zien we dat er één fiets per 1,9 inwoners is. Als we weten dat België zo’n 10.666.866 inwoners heeft, dan zijn het welgeteld 5.614.140 fietsen. De frame van een een gewone fiets weegt gemiddeld 3 kg. Dus heb je in totaal 16.842.420 kg of 16 842,42 ton staal nodig. Om zoveel staal te produceren stoot men zo’n 31999,8 ton CO2 uit. Stel dat men dit allemaal wil transporteren, heeft men ongeveer 420 vrachtwagens nodig met een lading van 40 ton, wat natuurlijk ook weer een redelijke bijdrage levert aan het broeikaseffect. Als men evenveel kaders zou maken uit bamboe(het gewicht van 1 kader is ongeveer 1150g), heb je 6259,7661 ton bamboe nodig. Wil je dit allemaal transporteren, heb je maar 157 vrachtwagens nodig: een vermindering met factor 3! In een plantage produceert men in ongeveer 1 jaar 47 ton luchtdroge bamboe(kan gebruikt worden als bouwmateriaal) per hectare. Men heeft m.a.w. 133,1865 hectare nodig om alle kaders in België te vervangen door kaders uit bamboe in één jaar tijd. Dat is zo groot als 1065 Olympische zwembaden, of 183 voetbalvelden. Tijdens de productie van de benodigde bamboe, wordt er ook nog eens 17 ton per hectare koolstof gefixeerd, dit wil zeggen een totaal van 2264,17 ton koolstof. Zelfs bij overproductie kan men de bamboe nog voor vele andere alternatieven gebruiken zoals bvb. parket, meubels, brandstof,… Dit voorbeeld kan echter alleen uitgevoerd worden met steun van de overheid. Wie zal er nu spontaan zijn fiets van de hand doen om eentje van bamboe te kopen?

Referenties

Referenties
1:http://www.vlaamsparlement.be/vp/informatie/diensteuropa/beleidsdomein/milieu/afvalhuidigesituatie.html
2:http://www.trouw.nl/krantenarchief/2004/05/11/2208314/Schaarste_dreigt_door_de_Chinese_honger_naar_staal.html
3: http://calfeedesign.com/index.htm
4: http://telescript.denayer.wenk.be/~b6a/theorie.shtml
5: http://www.bambooteam.com/pablo/afstudeerrapport_A4%20(1).pdf
6: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bamboe
7: http://www.bambooteam.com/pablo/Bijlagen%20afstudeerrapport_A4.pdf
8: http://bamboobike.org/Home.html
9: http://users.skynet.be/flanders/tourfietsen.htm
10: http://www.voka.be/vev/nieuws/Pages/1tonstaal19tonCO2.aspx
11:http://www.calfeedesign.com/bamboo.htm
12: http://www.bambooteam.com/pablo/afstudeerrapport_A4%20(1).pdf

Reacties op dit artikel
Mireille, 2010-01-22
( +1 )

De bamboo ATB en Racefiets zijn nu ook in Nederland te proberen en te koop. Kijk voor meer informatie op www.mbfbamboobikes.nl en probeer de fiets zelf
Anoniempje, 2011-01-17
( -1 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl