X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Auto en vervoer" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


OV-reiziger de dupe?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van bernardo bernardo Auteur op infoyo sinds
03 November 2008


Bekijk het profiel van bernardo
Datum: 30-08-2010
Auteur: Bernardo
Op Business News Radio (BNR) hoorde ik dat de Openbaar Vervoerbedrijven extra verdienen aan reizigers die met OV-chip betalen. Als je met OV-chip vergeet uit te checken, dan betaal je het volle pond. Dat kan ook voordeliger zijn. Hoe je aan de OV-chip kunt verdienen, lees je in dit artikel.

Ov-reiziger verspilt miljoenen

Ov-reiziger verspilt miljoenen Dit kopte de website van BNR. Reizigers in het openbaar vervoer laten jaarlijks miljoenen liggen omdat ze niet uitchecken. Dat bleek uit een onderzoek van het Nederlands Dagblad. En dat geloof ik graag. In wereldhavenstad Rotterdam kun je alleen met de OV-chip reizen. Er wordt bij het inchecken 4 euro van je kaart afgeschreven. Vergeet je uit te checken dan kost de rit 4 euro, terwijl de rit normaliter bijvoorbeeld 1 euro 75 kost.

Je bent dus ruim 2 euro extra kwijt, maar dat kun je wel weer terugvragen. Bewijzen is lastig, dus vervoersbedrijven betalen het verschil vaak uit coulance terug. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. En al die rompslomp voor 2 euro, daar heb je geen zin in. Laat maar zitten. Als je dat een paar keer per jaar gebeurt, gaat dat wel oplopen. En je bent niet de enige. Hierdoor strijken de vervoersbedrijven miljoenen extra op.

De ns geeft terug

De NS wil de extra inkomsten door niet-uitgecheckte OV-chipkaart-klanten wel teruggeven aan de reiziger. Maar dat gebeurt zelden, terwijl bij de NS alleen al 25.000 keer vergeten wordt om uit te checken. Reizigers kunnen het terugvragen, maar slechts 10% doet dat.

De NS heeft de minister belooft dat zij die extra miljoenen weer teruggeven aan de reiziger. Maar hoe? Dat vertelt het verhaal niet. Ik ga er van uit dat een groot deel van dit bedrag gewoon een extra winst is voor de NS en al die andere vervoersbedrijven.

Geen wonder dat de NS zoveel reclame maakt voor de OV-chipkaart. En pas op, in sommige provincies waar ook andere treinvervoerders zijn, kun je niet eens met een OV-chipkaart betalen. Reizigersorganisatie Rover heeft hierover al gereclameerd. 

Rover in actie

ROVER wil dat er landelijke voorschriften komen die het reizigers makkelijker moeten maken om geld terug te vragen wanneer zij vergeten uit te checken met de OV-chipkaart. Volgens ROVER is dit voor een deel te wijten aan vervoersbedrijven die het moeilijk maken om geld terug te vragen. Sommige vervoerders weigeren zelfs terug te betalen. Of je moet een duur 0900-nummer bellen. Daarnaast zijn er vaak lange wachttijden.

Ook de SP heeft zich al in een vroeg stadium hard gemaakt om de kosten van de OV-chip in de klauwen te houden. Zelf had ik een plotseling een verlopen OV-chipkaart voor het verplicht reizen met deze kaart in Rotterdam. Moest een brief sturen, was 2 euro 50 adminsitratiekosten kwijt en moest een nieuwe kaart kopen voor 7 euro 50. Hup, weer 10 euro uit je knip naar het OV zonder dat je er wat voor terug krijgt.

Reiziger, verdien aan de ov-chip!

Tijdens het interview op BNR hoorde ik de NS-woordvoerder zeggen. Ja, er blijven miljoenen over maar daar moeten ook de kosten van af voor de mensen die vergeten uit te checken en waarvan de ritprijs hoger is dan de borg. Hoe zit dat?

Als je incheckt gaat er 20 euro van je saldo. Is de enkele reis duurder dan 20 euro dan verdien je er op!
Ik heb dat even nagezocht, en in de meeste gevallen levert dat de reiziger weinig op. Het levert je wel een aardig bedrag op als je een lange reis maakt en 1e klas reist. Een voorbeeld.

Je reist 1e klas met de intercity van Rotterdam naar Groningen. Kosten 38 euro en 60 cent. Je check niet uit. Voordeel 18 euro en 60 cent. Aangezien je meestal ook weer terug moet. Levert je dit 36 euro op.

We kunnen een krachtig protest laten horen door allemaal massaal op deze manier te reizen. Maar wie wordt daar beter van?

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl