X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Auto en vervoer" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De Boterweg ,of beter gezegd de Smokkelroute !

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Keuken-piet Keuken-piet Auteur op infoyo sinds
30 Augustus 2009


Bekijk het profiel van Keuken-piet
Datum: 30-09-2009
Auteur: Keuken-piet
We spreken hier beginjaren 50 ! DAT was de tijd van het "boter"smokkelen tussen Nederland en België. Misschien ook voor beroeps-smokkelaars, maar zeker én vooral, voor mensen zoals u en ik. Goed begrijpen , dat kunnen we ons nu heden ten dage nog moeilijk voorstellen, maar in die tijd was er strenge grenscontrole door Douaniers, zowelk Nederlandse als Belgische. Er was toen ten tijde ook een enorm prijsverschil voor (vooral) zuivelprodukten, Nederland was het "landbouwland" bij uitstek. Zuivelprodukten waren daar véél goedkoper dan in België.

Smokkel loont (soms)

Smokkel, wat was dat precies? Het was het over de grens brengen van produkten, zonder "gesnapt" te worden door de Douaniers! Gemakkelijk gezegd hé. Maar, de Douaniers van het land dat je verliet, zagen alles door de vingers. De Douaniers van het land waar je binnenkwam, die kontroleerden je tot in de puntjes! Niets mocht het land binnen zonder de extra taks, invoerrechten ( prijsverschil) verhoogd met een eventuele boete voor het ontduiken van die invoerrechten.
Het kwam er dus op aan " spitsvondig " te zijn . Maar wees gerust die Douaniers kenden ook  de , of toch vele, trucjes.
Zoals gezegd we spreken nu ongeveer 1953 , weinig auto's . Ikzelf was nog een kleine jongen, maar die gebeurtenissen staan me nog fris in het geheugen!
Mijn ouders waren "zelfstandig" , mijn vader was schilder, mijn moeder had een buurtwinkel. In 1952 kochten ze een eerste automobiel! En een middel bij uitstek om boeter en kaas te gaan halen waar die overvloedig aanwezig was!

Doeiiiiiiiiiiii

Eens per maand trokken we erop uit richting verre familie, vlak over de Nederlandse grens in Sint-Laureins. Met de zwarte ( alle auto's waren toen zwart) Ford Perfect tuften we gezellig over de grens. Wat daar allemaal bij een kop koffie gekletst werd, kon ik als kleine jongen niet begrijpen, er werd daar geen Westvlaams gesproken. Ook niet de taal die de onderwijzer op school sprak, vreemd taaltje!
Bij het afschijd vertrokken wij, in de auto, en de oude tante per fiets gelijktijdig richting België. De grens, was een vaart, met langs elke kant van de brug een douanepost. De Nederlanders eerst, deden gewoon ongeïnteresseerd en gebaarden zo van ga maar terug naar België. We mochten echetr de brug niet verlaten: slagboom naar beneden, een nors kijkend, militair uitziende man, riep ons halt toe. Papieren! Niks te déclareren? Die man keek elke inzittende recht in de ogen, iedereen negatief hoofdschudden! Koffer openmaken! Wat mijn vader dan ook gewillig deed. Op datzelfde moment kwam die tante over de brug gefietst, Doeiiiiiiiii roepend naar die man met een kepi die een paar maatjes te groot was.
Alles bleek ten slotte in orde te zijn, niks te verbergen, de papieren werden ook goedgekeurd. De slagboom werd omhooggehaald en : Rijen maar!  Ver reden we niet, achter de eerste bocht stond tante naast haar fiets ! Lekke band? Nee, hoor. Vader hield halt naast de fiets, stapte uit en haalde de fietszakken van tante leeg, alles verdween in onze kofferruimte: veel boter en een bol kaas als een karrewiel!  Tante maakt rechtsomkeer huiswaarts en wij rechtdoor huiswaarts.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl